Rawatan Ivf : Segala Perkara-perkara Yang Anda Perlu Tahu

Adakah anda tahu tentang apa itu ivf? Pernah anda menerima rawatan kesuburan? Ivf adalah satu rawatan yang  membantu wanita yang menhadapi masalah ketidaksuburan. Kalau anda juga menghadapi masalah ini, anda juga boleh memberi cuba kepada rawatan ini. 

ivf malaysia

Kenapa rawatan IVF penting?

Rawatan IVF sangat penting untuk wanita yang tidak dapat bergandung, sebabnya ini merupakan satu penebusan bagi mereka, satu harapan mereka dapat mempunyai kanak-kanak sendiri.

Ingatlah macam mana ketekanan mereka yang tidak berjaya hamil selepas sudah cuba banyak kali, emosi mereka mestilah adalah negatif. Rawatan kesuburan merupakan satu peluang lagi bagi mereka yang berhasrat menjadi ibu.

Adakah  kadar proses IVF berjaya tinggi?

Kadar proses ivf berjaya adalah banyak berbeza bagi orang yang berbeza. Ada orang yang kali pertama menerima rawatan sudah berjaya, tetapi ada juga orang yang sudah mencuba banyak kali, akhirnya pun tak berjaya. Ini adalah sebab kadar badan orang adalah berbeza, dan selain kesihatan badan, umur penerima jugalah salah satu fakta yang boleh menyebabkan perkara ini berlaku. 

Sebelum anda menerima rawatan ini, anda boleh mendengar pengalaman ivf orang lain, apa mereka cakap tentang rawatan ini. Anda juga perlulah mendengar apa-apa cakap daripada doktor di klinik rawatan kesuburan, sebab mereka adalah pakar dalam industri ini.

rawatan kesuburan

Harga IVF mahal?

Harga ivf di Malaysia adalah banyak berbeza, sebabnya rawatan dan ubat rawatan yang ditawarkan oleh klinik-klinink ini adalah tidak sama. Sebelum anda memasuk ke sesuatu klinik ivf, anda perlulah semak tentang harga tawaran klinik tertentu dan juga jangan melupa menyemak pencapaian dulu pakar-pakar klinik ini, pernahkah mereka gagal dalam sesuatu pembedahan Ivf. 

Apa-apa tips IVF?

Kadar proses ivf berjaya tinggi?

Ada orang kata kadar proses ivf berjaya adalah rendah dan risiko menerima rawatan ini akan menyebabkan masalah-masalah yang lain berlaku seperti, embrio cecah. Kemungkinan kadar berjaya rawatan ini adalah berbeza. Terdapat banyak fakta-fakta yang boleh menyebabkan rawatan ini gagal.

Salah satu fakta mungkin adalah ketidak elok sperma suami. Ada juga kemungkinan kualiti telur isteri itu tidak sihat. Wanita atau lelaki yang berumur tinggi juga akan mempengaruhi keputusan berjaya rawatan ivf.

Mencari pakar pengalaman tinggi

Kenapa hendak mencari pakar yang mempunyai pengalaman tinggi? Jawapan adalah doktor Ivf yang mempunyai pengalaman tinggi lebih selamat untuk rawatan anda.

Walaupun harga yang menerima rawatan pakar Ivf adalah lebih tinggi, tetapi kalau gagal kemungkina benda yang anda bazir bukan duit sahaja, lebih teruk nyawa anda juga akan korban. 

Kini, terdapat banyak klinik rawatan kesuburan  sudah menawarkan perkhidmatan ivf yang berharga lebih sesuai untuk semua orang. Berbanding dengan zaman dahulu, harga ivf adalah lebih tinngi dan banyak orang tidak mempunyai kemampuan ini untuk menerima rawatan ini. 

rawatan ivf

Menerima secepat semungkin

Wanita yang sudah berumur tinggi, kadar berjaya dalam rawatan ivf juga akan menurun. Kadar  terbaik badan kesihatan bagi satu wanita biasanya berada dalam umur 25 ke umur 30. Selepas umur 30, kadar kesihatan badan akan menurun. Sebab ini, kalau anda ada kemampuan dan peluang yang secukup, anda boleh menerima rawatan kesuburan secepat mungkin anda boleh.

Gaya hidup sihat

Gaya hidup anda juga boleh menjadikan satu fakta yang penting menyebabkan rawatan Ivf anda tidak berjaya. Kalau anda adalah orang yang suka beroko, tidur pada masa lewat atau kurang tidur, berminum, tidak bersenam dan makan tidak sihat, kemungkinan kadar berjaya rawatan anda menerima jugalah akan rendah. 

Semua perlakuan adalah tidak bermanfaat bagi badan anda dan juga sama pada rawatan kesuburan. Oleh sebeb itu, anda perlulah menjaga gaya hidup anda dengan lebih berhati-hati. Kalau ada peluang, anda juga boleh mencuba mengubah segala gaya hidup yang tidak sihat ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *